Acces echitabil pe piața locală pentru micii producători.

Facilitarea accesului la o categorie de clienți premium care sunt dispuși să plătească un preț mult mai bun („smântânire a pieței”).

Diversificarea pieței de desfacere pentru producătorii locali.

Maximizarea profitului producătorilor locali prin eliminarea intermediarilor,

Îmbunătățirea capacității de negociere a fermierilor în raport cu consumatorul final.

Reducerea distanței geografice dintre locul de producție și cel de consum produsele ajungând proaspete pe masa consumatorului final.

Presupune adesea comercializarea produselor în stare proaspătă

Contribuie semnificativ la reducerea incertitudinilor economice ale fermierilor care rezultă din variațiile volumelor de producție și vânzările efective.

Contribuie la reducerea sau chiar eliminarea anumitor costuri pentru producători.

Reducerea costurilor cu ambalarea, stocarea și depozitarea produselor proaspete (legume, fructe) sau reducerea costurilor de transport (mai ales atunci când intermediarul sau consumatorul final se deplasează la poarta fermei pentru a ridica produsele).

fermierii/ procesatorii nu pierd timp cu activitatea de comercializare, focusându-se în principal pe activitatea productivă.

Îmbunătățirea distribuției valorii de-a lungul lanțului de aprovizionare, fermierii beneficiind de o valoare adăugată mai mare.

Asigură un rol activ al micilor producători și al consumatorilor finali în sistemul agroalimentar (categorii percepute, de obicei, ca fiind pasive).

Contribuie la creșterea stimei de sine a producătorilor locali (munca lor este apreciată), inclusiv prin majorarea veniturilor.