Daca se doreste o imbunatatire a sanatatii si longevitatii trebuie introduse cinci alimente esentiale in dieta de zi cu zi. Cheia, afirma unii cercetatori, este pacalirea organismului, care odata cu inaintarea in varsta produce mai multe substante ce distrug celulele si mai putine celule noi, rezistente la cancere, imbatranire sau alte afectiuni.

1-verdeturile

Conform cercetatorilor americani, majoritatea populatiei nu consuma verdeturi, pentru ca nu stiu cum sa le prepare sau pentru ca nu le considera nutritive. De asemenea, un sondaj arata ca sunt tineri care nu au consumat niciodata laptuci, de exemplu. Cele mai nutritive verdeturi si mai bogate in fibre sunt: napii (contine cea mai mare cantitate de antioxidanti), frunzele de mustar, broccoli, bok choi sau spanacul.

2-uleiul de masline

Un alt aliment important, ce face pereche perfecta cu verdeturile, este reprezentat de uleiul de masline. Un exemplu concludent in favoarea acestui aliment o constituie energica populatie meditaraneana la care uleiul de masline este nelipsit din dieta zilnica.

Termenul de extravirgin inseamna, de fapt, putin procesat. Uleiul de masline nu numai ca nu se depune la nivelul arterelor determinand ingustarea lor asa cum fac grasimile saturate, ci contine si o serie de antioxidanti puternici, denumiti polifenoli.

3-semintele de in

Semintele de in sunt bogate in fibre, cu rol important in scaderea colesterolului si prevenirea constipatieiAcestea contin un alt tip de polifenol ce protejeaza organismul impotriva cancerului.

4-faina de ovaz

Ovazul elimina colesterolul din organism. Majoritatea nutritionistilor recomanda consumarea ovazului gatit. Daca se prefera varianta naturala. ovazul poate fi consumat asemenea cerealelor, amestecat cu lapte, zahar brun si o bucatica de unt.

Este recomandat consumul fructelor de padure (afine) congelate sau proaspete. Conform unui studiu efectuat de Universitatea Tufts, jumatate de ceasca de afine aduce in dieta de doua ori mai multi antioxidanti decat consuma, de obicei, o persoana intr-o zi.

Faina de ovaz poate fi consumata si sub forma unor prajituri delicioase. Nu trebuie uitate stafidele, ce contin aceleasi substante benefice; vinul rosu poate fi adaugat, de asemenea, in meniul zilei, dar cu moderatie. Faina de ovaz mai poate fi folosita si la prepararea carnii.

5-ceaiul

Ceaiul verde, negru si chiar cel alb contin o mare cantitate de antioxidanti. Frunzele de ceai verde sunt bogate in polifenoli, substante ce lupta impotriva radicalilor liberi. Ceaiul verde invioreaza metabolismul

ajutand la arderea grasimilor. Se prepara dintr-o lingurita de frunze sau un pachetel de ceai pentru o ceasca; se poate adauga un pachetel de ceai de menta pentru aroma.

In ceea ce priveste ceaiul alb, acesta provine de la o planta denumita Camellia sinensis. Culoarea ceaiului este oferita de metoda de preparare si de aspectul frunzelor. Daca frunzele sunt culese cand sunt argintii, ceaiul este alb; cand frunzele sunt mai trecute ceaiul capata alta culoare. Unii cred ca ceaiul alb are un rol important in lupta impotriva bolilor, datorita continutului mare de flavionide. Alb, verde sau negru – ceaiul reprezinta cea mai buna si mai sanatoase bautura racoritoare.